Obsah: Dámské kupé

Akhila, pětačtyřicetiletá neprovdaná úřednice, nikdy neměla šanci žít si po svém - vždycky se musela podřizovat své rodině, kterou po otcově smrti živila. Veškeré její pokusy osamostatnit se a žít si vlastním životem narážejí na nepochopení rodiny i okolí. Jednoho dne učiní rozhodující krok, koupí si jízdenku do města na jihovýchodním cípu indického poloostrova a vydá se na cestu.
V dámském lehátkovém kupé cestuje s pěti dalšími ženami, které jí během noci jedna po druhé vyprávějí své životní příběhy. Akhila od nich nečeká odpověď na otázku, která ji pronásleduje celý její dospělý život - totiž zda neprovdaná žena může být šťastná či zda k naplnění potřebuje manžela -, jen naslouchá líčení různých podob manželských, rodinných a mezilidských vztahů a nakonec dospívá k rozhodnutí a činu, jímž se kniha uzavírá.
Českého čtenáře (či spíše čtenářku) kniha zaujme nejen mimořádnou čtivostí, ale i exotičností prostředí a hlavně tématem, jímž je momentálně celosvětově velmi aktuální ženská otázka.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 20.04.2024
Před 82 lety se narodil(a) Paasilinna Arto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno