Obsah: Krutý pohled

První kniha série Billy Bob Holland.

Taková malá americká města, v jakém sám žije, vídává Billy Bob Holland v barvitých, optimismem sršících televizních reklamách, jenže je nikdy nepoznává. V televizi se nemluví o zášti jednoho vůči druhému, o malých sporech přerůstajících v nenapravitelné následky. Ani slovo tam nepadne o mužích zákona, kteří jsou s ním v konfliktu víc a očividněji než jeho skuteční přestupníci, nezmiňují se o zkorumpovanosti mocných a nevybíravosti v prostředcích ze strany těch, kteří by se k nim rádi zařadili.
Proto se Billy Bob Holland na televizi raději ani nedívá.
Holland je právník v jednom z těch kašírovaných texaských maloměst. Denně se setkává s jeho odvrácenou tváří - s neštěstím ponižovaných, arogancí mocných, s chudobou na jedné a hamižností na druhé straně, se zločinem, který neprojde bezmocnému, z něhož se však držitelé moci dokáží vykroutit za cenu spáchání dalšího.
K tomu všemu, i když se snaží žít v souladu s přikázáními, je Holland pronásledován i hříchy vlastní minulosti.
Lucas Smothers je obviněn ze znásilnění a vraždy mladé dívky. Billy Bob Holland jej má obhajovat. Dělá, co může, aby sám sebe přesvědčil o jeho nevině, ale pochybností se zbavit nemůže. Ty pramení hluboko v jeho rodokmenu: Lucasův příběh se až příliš podobá příběhu Hollandova dávného předka, jak jej vyčetl z rodinné kroniky. A podstata potlačované Hollandovy viny spočívá v tom, že je Lucasovým biologickým otcem.
Holland tedy hájí svého nelegitimního syna nejen před hordou tvrdých představitelů zákona, kteří možná kryjí skutečného viníka, před krvelačností maloměstského davu, ale v první řadě sám před sebou.

Přestože americký autor James Lee Burke opustil pro tentokrát svého tradičního hrdinu, soukromého detektiva Deavea Robicheauxe, a rozmoklou Louisianu vyměnil za suchopárný Texas, opět nezklamal. Už dvě dekády vítá i mainstreamová kritika každý jeho nový kriminální román jako nemilosrdné řezy skalpelem do nemocné tkáně americké společnosti a želí toho, že příslušnost do uzavřeného a spíše pohrdaného žánru kriminálního románu brání Burkeovi v univerzálnějším uznání. Ten na ně však zjevně nedbá a rok co rok nabízí čtenářům nový, sice nelichotivý a krutý, ale brilantně odpozorovaný odraz odvrácené tváře americké reality.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 28.03.2024
Před 115 lety se narodil(a) Algren Nelson
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno