Obsah: Krvavá lázeň

Krvavá lázeň - Dobrodružství poutníka Mikaela v křesťanských zemích
Nejrozsáhlejší historický román Miky Waltariho líčí neobyčejně poutavě a čtivě dobrodružství dvou finských mladíků, hloubavého a vychytralého studenta Mikaela a jeho druha, siláka Anttiho, jejich boje v německé selské válce i ve válečných taženích habsburského císaře Karla V. , pikle, intriky a protivenství, krásné ženy na jejich cestě i hledání lásky a naděje ve světě často bezútěšném. Waltari nemá iluze o spravedlivosti dějin, ale jeho chmurný pohled je vyvažován humorem.
Dobrodružství poutníka Mikaela v křesťanských zemích.

Krvavá lázeň
se odehrává počátkem novověku v první polovině 16. století. Mladíci putují Evropou, zmítanou náboženskými a mocenskými boji. Na severu se rozpadá kalmarská unie, spojující do té doby všechny severské země, a švédským a finským králem se stává Gustav Vasa. Vystoupení Martina Luthera proti odpustků je počátkem reformace, ale vede i k německé selské válce a k bojům protestanských německých knížat s římskoněmeckým císařem Karlem V. z dynastie Habsburků.
Waltari barvitě, poutavě a s hořkým humorem líčí dobu i život svých hrdinů, čarodějnické procesy, krvavé bitvy i spletité intriky, touhu po lásce, vytrhávající člověka z jeho věčné osamělosti, náboženské spory, nepřízeň osudu, zradu, krátké chvíle pomíjivého pozemského štěstí i krutost historie, pro niž lidské osudy znamenají jen málo.
Osudy obou hrdinů dále rozvíjí román Šťastná hvězda, odehrávající se v zemích islámu, především v harému osmanského sultána Sulejmana zvaného Nádherný.

Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Před 129 lety se narodil(a) Fibich Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno