Obsah: Plavovláska

Dva příběhy o síle lásky, smrti a peněz, Plavovláska a Už nikdy nebude zítra, ukazují čtenářům jinou podobu tvorby světoznámého spisovatele Miky Waltariho. Odehrávají se ve Waltariho milovaných Helsinkách ve třicátých letech dvacátého století, v době, kdy se nad do té doby neutrálním Finskem a celým světem vznášela hrozba války, která smetla všechno to, co bylo.
Plavovláska je zpověď mladé prostitutky, kterou krása a temnota v srdci stahují až na dno, z nějž není návratu. Těžká doba třicátých let dvacátého století, bída a úpadek, rozpad mravních hodnot, prohibice na jedné a častý alkoholismus na druhé straně, to všechno hrdinku, krásnou mladou dívku, přivádí ke zkáze.
Už nikdy nebude zítra je příběh milostného trojúhelníku, náhle zasaženého tragédií. Hrdinou této novely je bývalý voják, který v roce 1918 v občanské válce bílých proti rudým bojoval na straně bílých za svobodu a teď si připadá odstrčený a nepotřebný. Ve všech Waltariho dílech historie životy lidí ovlivňuje - ale není pro ně rozhodující. Waltari vždy zdůrazňuje svobodnou vůli člověka, možnost volby mezi dobrem a zlem a také odpovědnost za život svůj a svých bližních.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Plavovláska
Dnes je 18.04.2024
Před 102 lety se narodil(a) Stuchl Vladimír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno