Obsah: Oheň nad Srbskem

Dvacátý šestý román z cyklu SS Wotan.

Kniha Oheň nad Srbskem je dalším ze vzrušujících autorových příběhů, který tentokrát vypráví o dosud neznámé akci pluku SS Wotan při bojích s jugoslávskými partyzány.
V létě roku 1941 Německo a Itálie oficiálně oznámily zánik Jugoslávie a tehdy vypukla nelítostná partyzánská válka. V čele hnutí odporu stanul charismatický muž jménem Josip Broz Tito, který usiloval o spolupráci mezi Srby a Chorvaty a chtěl sjednotit všechny statečné muže bez ohledu na národnost a náboženství. Rozsáhlé partyzánské hnutí, které se mu podařilo zorganizovat, pak s mimořádnou chrabrostí vstoupilo do boje proti okupantům i proti domácím zrádcům a kolaborantům. Proto jestliže němečtí nacisté chtěli, aby Jugoslávie byla opravdu porobena, musel být zlikvidován především partyzánský vůdce Tito. Hitler si to velice dobře uvědomoval, o čemž svědčí jeho výrok „Chci Titovu hlavu na stříbrném podnosu". A tehdy byl do akce povolán elitní pluk SS Wotan.
Kniha Oheň nad Srbskem je však nejen výjimečně napínavé čtení, ale zároveň je i v mnohém poučná. Zejména proto, že čtenáři pomůže porozumět děsivým a krvavým událostem, k nimž došlo v Jugoslávii ve zcela nedávných devadesátých letech a jejichž brutalitu často nechápeme. Hitler totiž podporoval loutkovou chorvatskou vládu, která se snažila Srbské povstalce rozdrtit. O padesát let později, na počátku devadesátých let, pak Spolková republika Německo uznala jako nový stát své staré spojence - Chorvatsko. Ano, historie bývá mnohdy poučná.
Autorem tohoto neobyčejného svědectví o krutém pokusu podrobit Jugoslávii je poučený vypravěč, který sám peklem 2. světové války prošel. Časový odstup i autorská licence pak vnášejí do napínavého vyprávění nejen neobvyklý úhel pohledu, ale i široký prostor pro čtenářovu fantazii.



Vytvořil: Roman
Upravil: janajau, Filip
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 27.07.2024
Před 189 lety se narodil(a) Carducci Giosue
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno