Obsah: Rembrandtův trojúhelník

Asi každý z nás už při pohledu na díla starých mistrů pomyslel, jak asi žili muži, jejichž ruka vedla štětec po plátně. Něco málo se dovíme z učebnic a životopisů, ale tato suchá fakta nám je nemohou nijak přiblížit. Jací byli? Čím se trápili? Koho milovali? To už se nejspíš nikdy nedovíme. O to víc však tahle dávná tajemství nedávají spát romanopiscům. Nabízíme vám tedy příběh, v němž se skutečnost mísí s fantazií, pozvánku do 17. století a otázku: Co když to bylo takhle?
Rembrandtovi je pětatřicet a jeho žena Saskia trpí těžkými depresemi poté, co jim krátce po sobě zemřely dvě sotva narozené děti. Vzápětí přijdou o další, a teprve čtvrté dítě, syn Titus, se má k světu. Nedlouho po jeho narození však umírá Saskia.
Malému Titovi najdou chůvu, mladou vdovu Geertji, která Rembranta nejprve úplně omámí a poté ho začne nutit do sňatku. Zadlužený malíř, jehož dědictví po Saskii je vázáno jistou podmínkou, si to ovšem nemůže a vlastně ani nechce dovolit. Když jejich spory dosahují vrcholu, objeví se v domě mladá vychovatelka Hendrickje. Rembrandt se od Geertji úplně odvrátí a zamiluje se do ní. Netrvá dlouho a Titovi přibude sestřička Cornelie.
Události každodenního Rembrandtova života ve druhé linii doplňuje napínavý, téměř detektivní příběh ženy s velice temnou minulostí, původní Saskiiny ošetřovatelky Agnety. Co se kolem ní odehrálo a co má ona sama na svědomí? Román se tak stává čtivým příběhem plným vášní, intrik a zoufalé malířovy snahy uspořádat přijatelným způsobem své hmotné záležitosti.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 28.03.2024
Před 73 lety se narodil(a) Kamen Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno