Obsah: Stalingrad - Peklo na Volze

Stalingrad : peklo na Volze / Guido Knopp ve spolupráci s Rudolfem Gültnerem
Kdo se ve Stalingradu ptá po Bohu, musí dospět k přesvědčení, že neexistuje.
Zatímco tento dopis poslaný polní poštou ukazoval veškerou krutost Stalingradu, Goebbels vzdálený tisíce kilometrů odtamtud se velkohubě chvástal "nejheroičtějším bojem našich dějin". Bitva o zbrojní metropoli na Volze se vryla do paměti Němců jako žádná jiná událost druhé světové války. Bída a umírání ve stalingradském kotli jsou dodnes v rodinách více než dvou milionů obětí z obou stran živé.
Guido Knopp, jehož napínavé líčení historie si již odneslo nejedno ocenění, si k šedesátému výročí bitvy předsevzal znovu probádat prameny. Na základě dosud nezveřejněných materiálů z ruských archivů a svědeckých výpovědí těch, kdo přežili, tak vznikla čtivá, a přitom precizní kniha o nejkrvavější rozhodující bitvě Hitlerovy vyhlazovací války.
Autor sleduje cestu Paulusovy 6. armády až k Volze, dokumentuje krvavé boje, jež stály životy 170 000 německých a 500 000 ruských vojáků, a odhaluje zhoubné důsledky hladu, zimy a nejhlubšího zoufalství. Staví do kontrastu nezměrné utrpení vojáků i civilistů s lživým chvástáním propagandy na domácí frontě. Fanatické výzvy k vytrvalosti však nedokázaly zakrýt šokující poznání, že válka agresora je prohraná.
Vytvořil: Roman
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Stalingrad - Peklo na Volze
Dnes je 27.07.2024
Před 75 lety se narodil(a) Rankin Robert
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno