Obsah: Oceán prachu

Románový debut kyberpunkového věrozvěsta Bruce Sterlinga je mistrovským příkladem čistokrevné dobrodružné science fiction přetékající originalitou. Odehrává se na planetě Nulakva. Jde o zcela nehostinné místo, kde se životu přesto podařilo uchytit alespoň v hlubokém kráteru s dostatečnou zásobou vzduchu. Dno kráteru pokrývá oceán prachu, dosud neprobádaný zdroj vzácné drogy, jež se získává lovem nulakvanských velryb. Jedním z lovců je rovněž kapitán Desperando, na jehož loď se hrdina příběhu dostane. Desperando ale není jen tak obyčejným lovcem. Samotný lov je pro něj pouhou obživou, prostředkem k tomu, aby mohl zkoumat podivuhodný život pod hladinou oceánu. I pro Johna Newhouse se plavba stává zdrojem mnoha podivuhodných informací, zážitkem, jenž se mu vryje do paměti jako nesmazatelná vzpomínka.
Přiletět! Vidět Nulakvu! ... a zemřít!
Veškerá obyvatelná část Nulakvy se rozkládá na dně mamutího kráteru asi sto dvacet kilometrů hlubokého a průměrně osm set kilometrů širokého. Zbytek planety je mrtvý.
Jak rychle může člověk šplhat? Tři kilometry denně? Po třech kilometrech byste se tak akorát vyšplhali na hory suti, napadané pod Útesy. Po dvou dnech výstupu byste nemohli dýchat. Obloha zčerná, než se dostanete do poloviny Útesů. Po měsíci šplhání byste narazili na skálu, kterou za poslední čtyři miliardy let nic nevyrušilo z klidu.
A přesto... něco živého je dole, na dně oceánu prachu. Něco starého, silného a příšerného. A nikdo na Nulakvě o tom nemluví.
Všechno tohle - a posádka velrybářské lodi Lunglance - dotváří tento cizí a nezapomenutelný svět. Například nikdy nezapomenete na okřídlenou ženu Dalusu nebo na hrdinu tohoto románu, Johna Newhouse, který měl tu smůlu, že se zřítil do lásky k ní...

Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Den 22. výročí úmrtí Rose Reginald
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno