Obsah: Poslední konec světa

Pod tímto možná trochu pochmurným názvem se skrývá třicet povídek autora, který dlouhodobě inklinuje k žánru science fiction a jeho „krajním mezím", jež často vykresluje s humorným nadhledem. Autor před námi zviditelňuje základní „lidský moment", který má čtenáře nejen šokovat, ale zároveň i přivést k zamyšlení nad tím, co je opravdu lidské. Nevymýšlí, jak vyplývá z názvů povídek, jen jakési neskutečné impaktní metamorfózy neexistujících vynálezů, např. simulátory duše, generátory smíchu, chemické supercharisma, psychodlaky aj. , ale především se zabývá člověkem a jeho vnitřním problémem, vyvolaným nečekanými, nejčastěji zcela fantastickými okolnostmi. Sympatizuje s lidskými či lidským bytostem podobnými postavami natolik, že je téměř zbožňuje, či lépe řečeno zvěčňuje, jak je vidět hned v první povídce Simulátor duše a především v „pohádce" Tři přání.
Přichází ze zcela novými neotřelými příběhy, jejichž hrdinové - vychytralé platební karty, mimozemšťani v podobě obřích kovových volejbalových sítí, laskavé robovčely, lochnesské nestvůry, překvapivě lidský hromovládce apod. - slovem, klasický sci-fi bestiář a relikviář - ožívají a nově jsou pojmenováváni a definováni groteskním a ironickým nadhledem, čímž tento pompézní gejzír nečekaných nápadů s ještě nečekanějšími pointami přináší konejšivě hravý a léčivý tanec fantazie, humoru a zamyšlení.
Ladislav Szalai je snad poslední matador, který u nás v „nové době" ještě pravidelně vydává sci-fi povídky, což svědčí nejen o zarputilosti, s níž se věnuje tomuto žánru, ale i o kvalitě jeho projevu, jenž nachází i dnes své hluboce vnímavé čtenáře.

Povídky:
- Simulátor duše
- Host z Nadnekonečna
- První maratón
- Generátor smíchu
- Supercharizma
- Hromovládce
- Královna krásy
- Nový domov
- Muž bez fantasie
- Psychodlak
- Půltá planeta
- Marně zvoníš u dveří
- Zlatý vítr
- Stromy se smějí
- Kulatý smysl
- Někdo si s námi hraje
- Tři přání
- Hračka
- Platební karta
- Poslední olympijské hry v Santo Morge 2380
- Věčný život
- Lupiči z LLL
- Dáma ve vodě
- Cililink
- Hosté z Alfa Centauri
- Dvojitý člověk
- Květ věčného mládí
- Příliš živá fantasie
- Dobytí Marsu
- Poslední konec světa


Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 29.03.2024
Před 124 lety se narodil(a) Wolker Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno