Obsah: Armida

Obsah opery

Děj se odehrává ve dvanáctém století v době první křižácké výpravy

PRVNÍ JEDNÁNÍ

V zahradách damašského paláce informuje čaroděj Ismen krále Hydraota, že se na Damašek žene vojsko franckých křižáků, aby pod záminkou osvobození Božího hrobu ovládli celý Východ. Zbraněmi prý velké vojsko nelze zastavit, pomohla by jen lest. Je třeba vyslat Hydraotovo dceru Armidu do tábora cizinců, aby svojí krásou omámila vůdce a rozsela zášť a nenávist mezi bojovníky. Ismen doufá, že pak získá i Armidinu lásku a ruku. Armida dlouho odmítá těžký úkol, když však na kouzelném obraze spatří mezi cizinci i rytíře, kterého zahlédla na svém lovu gazel, ne z lásky k vlasti a otci, ale z lásky k cizinci se vydá do nepřátelského ležení.

DRUHÉ JEDNÁNÍ

Armida vniká do tábora Franků a žádá aby byla uvedena k vůdci Bohumírovi. Poustevník Petr předvídá její lest a chce ji vyhnat, ale na obranu Armidy se postaví muž, kterého Armida miluje - rytíř Rinald. Vymůže jí slyšení u Bohumíra. Armida vykládá smyšlenou historku o tom, jak byl její otec nepřáteli oslepen a uvězněn a bratr zabit. Žádá Franky, aby pomstili bratrovu smrt a vysvobodili otce a nabízí za to, že se jim Damašek vzdá. Bohumír to odmítá a je odhodlaný nejprve splnit svůj úkol a dobýt Jeruzalém. Jeho vůli se postaví na odpor Rinald a rozhodne se s Armidou uprchnout. Když se mu Petr chystá zabránit v odchodu, objeví se Ismen na voze taženém draky a oba milence odváží.

TŘETÍ JEDNÁNÍ

V krásných zahradách uprostřed pouště spočívá Rinald v Armidině náruči. Zcela zapomněl na své poslání. Ismen vyzývá Armidu, aby Rinalda zničila, dovídá se však z jejích úst, že Rinalda miluje a proti Ismenovým kouzlům je připravena bojovat. Její kouzla také pro tuto chvíli vítězí a krásný hrad i zahrady, zřízené Ismenovou mocí, znovu vstanou v celé kráse. Ismen přísahá pomstu a dosáhne jí pomocí dvou rytířů, kteří sem zabloudili z pouště. Jsou to Ubald a Sven, hledající Rinalda. Ismen jim vypráví, že ve sklepení hradu je ukrytý démantový štít svatého Michaela. Za štítem musí jít každý, kdo ho spatří. Rytíři se zmocní štítu a za ním, s očima pevně upřenýma do jeho jasu, potácí se Rinald, kterému Armida marně brání odejít.

ČTVRTÉ JEDNÁNÍ

U malé oázy v poušti leží Maury zraněný Rinald a těžce lituje své zrady. Tak jej nalézají jeho druhové a poustevník Petr. Ujišťují ho, že pokáním vykoupil svůj hřích a dotekem svatého štítu jej uzdravují. Rinald se vydává do boje s Ismenem. V boji ho zabije a pouští se do souboje s dalším rytířem, který se mu staví do cesty. Na rytířovu zmínku o Armidě odpoví Rinald, že nejlepší, co by ji mohlo potkat, je smrt. V tu chvíli klesne rytíři paže a Rinald ho probodne. Teprve pak pozná, že je to Armida, která si takto vynutila smrt z jeho ruky.
Vytvořil: jesen.cz
Upravil: jesen.cz
Zdroj: úvod programu
Dnes je 25.04.2024
Před 69 lety se narodil(a) Swolfs Yves
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno