Klicpera Václav Kliment - Životopis

Václav Kliment Klicpera (23. listopadu 1792 Chlumec nad Cidlinou – 15. září 1859 Praha) byl český spisovatel a dramatik.
Od roku 1808 studoval na gymnasiu v Praze, roku 1813 začal studovat filosofii, zde se stal členem sdružení pražských vlastenců, tento spolek měl za cíl pozvednout českou literaturu a hrát české hry v Praze. Ve Stavovském divadle hráli odpolední hry.
Roku 1819 se stal humanitním profesorem v Hradci Králové, téhož roku se oženil s Annou Švamberkovou († 1837), kterou poznal v místním ochotnickém divadle, kde krátce na to začal dělat ředitele. Za zásluhy o město byl jmenován čestným občanem Hradce Králové. Roku 1838 se podruhé oženil s A. Trnkovou.
Roku 1846 odešel do Prahy na akademické gymnázium. Roku 1848 byl jmenován členem národního výboru a zvolen tribunem akademické legie, krátce poté se stal členem České královské společnosti nauk. Roku 1850 se stal školním radou a roku 1852 se stal ředitelem akademického gymnázia, které před tím bylo prohlášeno za české. Brzy byl nucen na tuto funkci rezignovat, protože gymnázium bylo opět prohlášeno německým.
Pohřben je na Olšanském hřbitově.
 
Dílo
Byl prvním skutečným dramatikem národního obrození, autorem několika desítek her. Tato dramata jsou v nejrůznějších stylech od historických dramat vysokého stylu, rytířských her přes frašky a komedie až k hrám situovaným do současnosti. Napsal celkem 57 divadelních her.
Hojně využíval tzv. metodu kuklení - tzn. někdo se vydává za něco, co není, nebo za někoho, kým není. Jeho dílo mělo na českou tvorbu poměrně velký vliv, který je patrný např. v Tylových dílech.

Tragédie

Soběslav (1824)
Libušin soud
Svatislav, poslední Svatoplukovec

Komedie a frašky

Bělouši
Divotvorný klobouk (1817)
Hadrián z Římsů (1821)
Každý něco pro vlast (před rokem 1829)
Potopa světa
Rohovín Čtverrohý (1821)
Veselohra na mostě (1826)
Zlý jelen
Žižkův meč
Dobré jitro!
Ptáčník

Historické

Uhlířka
Nizozemčanné v Praze
Eliška Přemyslovna
Fridrich Bojovný
Jan Hus – tuto hru spálil
Loupežnické

Loupežníci v táborském lese
Valdek
Loketský zvon
Loupež

Pohádky

Blaník
Jan za chrta dán
Česká meluzina

Romány a povídky

Pindar a Korina (před rokem 1823)
První mlýn v Praze
Točník (1827)
Příchod Karla IV. do Čech
Král Jan Slepý
Svatý Ivan
Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Klicpera Václav Kliment'
Dnes je 19.04.2024
Před 129 lety se narodil(a) Fibich Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno