Macek Antonín - Životopis

Po ohluchnutí musel zanechat studií. Vyučil se řezbářem, později se věnoval novinařině nejprve v sociálnědemokratickém, později komunistickém tisku (hlavně Rudém právu). Vedle toho obětavě pracoval v dělnickém hnutí.
Mackova básnická tvorba prozrazuje bytost neobyčejně citlivou k přírodě, k dětem a k ženě jako mužově inspirátorce i spolubojovnici. Vývojová linie Mackovy tvorby nebyla přímá: zprvu u něho převládal sklon k náboženskému mysticismu s biblickými obrazy a nejasnou symbolikou, odtud se postupně dostával na pozice marxismu, až zakotvil posléze v komunistické straně.
Macek byl i básníkem hlubokého filozofického zamyšlení nad lidským osudem a zápasem člověka o svobodu (báseň Mé Čechy ze sbírky Mému dítěti), některé jeho úvahy mají protiklerikální zaměření.  Z jeho prózy jsou nejlepší satirické fejetony Kukátko, otiskované v Rudém právu. Průkopnickou cenu měla jeho antologie Poezie sociální (1902). Ve svých překladech seznamoval české dělníky s cizími literaturami a patří k prvním překladatelům děl V. I. Lenina a sovětské literatury u nás. Je autorem českého textu Internacionály a představuje významnou postavu českého dělnického básnictví.
Vytvořil: ota61
Zdroj: Čeští spisovatelé deseti století

'Životopis autora Macek Antonín'
Dnes je 19.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Teissig Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno