Fante John - Životopis

(8. duben 1909, Denver, Colorado, USA – 8. květen 1983, California, USA) byl americký prozaik a scenárista.
Byl synem italských přistěhovalců. Jeho styl se vyznačoval stručností a přímočarostí, obsahoval mnoho dialogů. Své texty členil na velmi krátké kapitoly, čímž dosáhl efektu rychlého plynutí děje. Inspiroval spisovatele Charlese Bukowského, který se zasloužil o reedice jeho románů u svého vydavatele Black Sparrow.
Chodil do církevní školy v Boulderu a potom do jezuitské střední školy. Studoval také na University of Colorado a později v Long Beach City College.
Fante začal psát v roce 1929 a v roce 1932 vydal svou první povídku v časopise The American Mercury. Publikoval mnoho povídek v časopisech The Atlantic Monthly, The American Mercury, The Saturday Evening Post, Collier's, Esquire a Harper's Bazaar. Jeho první román Wait until Spring Bandini (Počkej na jaro, Bandini) vyšel v roce 1938. Následujícího roku vyšel jeho román Ask the Dust (Zeptej se prachu). V roce 1940 vyšla sbírka jeho povídek pod titulem Dago Red.
Fante psal zároveň filmové scénáře. K těm patří Full of Life, Jeanne Eagels, My Man and I, The Reluctant Saint, Something for a Lonely Man, My Six Loves a Walk on the Wilde Side.
V roce 1955 onemocněl cukrovkou a následkem komplikací v roce 1978 oslepl. Ve své literární práci však pokračoval. Diktoval texty své ženě Joyce. Výsledkem této spolupráce je kniha Dreams from Bunker Hill (Sny o kopci Bunker Hill), která vyšla v roce 1982. John Fante zemřel 8. května 1983 ve věku čtyřiasedmdesáti let.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Fante John'
Dnes je 19.03.2024
Před 95 lety se narodil(a) Burian Jan
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno