Rosa Joao Guimaraes - Životopis

João Guimarães Rosa, často jen Guimarães Rosa  byl lékař a diplomat, ale především jeden z největších brazilských spisovatelů.
Rosovy povídky a romány se téměř vždy odehrávají v prostoru divokého a odlehlého brazilského vnitrozemí, nazývaného sertão. Jeho dílo se vyznačuje inovativním jazykem, a to na rovině sémantické i syntaktické, ovlivněným jak četbou klasické světové literatury (Rosa ovládal na různé úrovni téměř 20 jazyků včetně základů češtiny), tak regionální lidové slovesnosti. Snoubí se v něm modernismus a tzv. latinskoamerický magický realismus s regionalismem (opakovaně se vrací k rodným Minas Gerais). Jména, místa a další atributy mají často symbolické a mnohoznačné významy.
Za Rosovo magnum opus je považován román Grande Sertão: Veredas z roku 1956 (v českém překladu vyšel pod názvem Velká divočina: cesty), původně součást románové série Corpo de Baile („Taneční soubor“). Za český překlad novely Burití, součásti této série, získala jeho autorka Vlasta Dufková Jungmannovu cenu (2008).
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Rosa Joao Guimaraes'
Dnes je 20.04.2024
Před 94 lety se narodil(a) Jay Anthony
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno