Procházka Jiří W. - Životopis

 Jiří Walker Procházka (18. 08. 1959) do české literatury SF a fantasy vstoupil již v osmdesátých letech minulého století. Svou tvorbou zasáhl do všech fantastických žánrů.
    Jeho první dva romány o Kenu Woodovi (Ken Wood a meč krále D'Sala - 1991, Ken Wood a perly královny Maub - 1992; pod pseudonymem George P. Walker) patří dodnes k pilířům české fantasy. Sbírkou nekonvečních povídek Tvůrci času (1991) se pro změnu zapsal do podvědomí čtenářů jako jeden z kyberpunkových autorů, kteří se významně věnovali - a dodnes příležitostně věnují - tomuto subžánru. Další oblast, kterou se JWP rozhodl zpracovat po svém, je výpravná galaktická space-opera, kterou vydal v podobě uzavřené trilogie pod názvem Hvězdní honáci (1996). Svou dosavadní povídkovou tvorbu a rozsáhlou novelu ze světa Transmise vydal v objemné sbírce Totální ztráta rozměru (2004).
    JWP si vytvořil pro psaní svých příběhů svébytný „filmový přístup", který se odráží jak v jeho akčních scénách, tak i v budování atmosféry nebo v popisech postav a prostředí. Na základě postmodernistických hříček a pop-kulturních odkazů si pohrává se zažitými klišé jmenovaných žánrů, a nejen jich. Věčně hledá, občas nachází, občas naráží...
    Poněkud samorostlý auto mimo jiné přispěl jedním příběhem do SF série Mark Stone (Jablka z Beltamoru), podílel se na dnes již legendárních sbornících Rigor Mortis a Je dobré být mrtvý nebo na kyberpunkové antologii Punk Fiction. JWP dále publikuje v časopisech Pevnost, Ikarie, Fantázia nebo Softwarové noviny. Za svá literární díla získal tři ocenění Akademie science fiction, fantasy a hororu (1997, 2002, 2004) a cenu Ludvíka Součka (1991). Mimoto se podílel, kromě jiného jako autor většiny písňových textů, na vzniku muzikálu Malý princ podle Saint-Exupéryho knihy.
    Společně s M. Žambochem vymysleli a od roku 2005 rozjeli dobrodružnou knižní SF/F řadu Agent JFK, do níž JWP dosud přispěl třemi díly: Není krve bez ohně (02), Armády nesmrtelných (04) a Podhoubí smrti (11).
 
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Procházka Jiří W.'
Dnes je 19.03.2024
Před 83 lety se narodil(a) Nydahl Lama Ole
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno