Obsah: Drama, román a fejetony

Drama, román a fejetony   / František Gellner  ; ed. Michal Huvar      Vyd. 2. (v Carpe diem 1. )    . - Brumovice: Carpe diem, 2007  . - 402 s. ; 20 cm  . - (Spisy; 3)      ISBN 978-80-86362-87-8  : Kč∼450, 00 

Třetí svazek Spisů F. Gellnera obsahuje kromě publicistiky jeho jedinou komedii z roku 1903 Přístav manželství (otištěno z rukopisu) a román Potulný národ z roku 1912. Zásadní prostor zaujímají fejetony, otiskované především v Lidových novinách.
Román o tragikomickém osudu neúspěšného literáta a kavárenského povaleče je psán pod vlivem vlastních zážitků z Paříže a je pokusem o zobrazení pařížského bohémského prostředí na počátku 20. století. Stejně jako jeho verše hýří skepsí, sarkasmem a ironií v zobrazení pochybného údělu svérázného umělce i jeho okolí. Zařazené fejetony vyjadřují Gellnerovy názory na drobné věci každodenního života, soudobé umění i otázky politického a společenského života. V závěru je jako doplněk uvedeno několik juvenilních Gellnerových básní, převzatých především z mladoboleslavských studentských časopisů.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 19.05.2024
Den 89. výročí úmrtí Lawrence Thomas Edward
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno