Obsah: Psala jsem pro tebe

Psala jsem pro tebe   / Jaromíra Kolárová        Vyd. 2    . - Praha: Obolos, 2009  . - 113 s. ; 22 cm        ISBN 978-80-904407-0-8  : Kč∼189, 00 

Próza Psala jsem pro tebe z roku 1944 není první literární prací Jaromíry Kolárové, roku 1946 se však stala jejím knižně vydaným debutem.
Útlá knížka se střídmou obálkou, navrženou tehdy Toyen, nebyla kritikou přijata příznivě. psát o lásce, svěřovat se  s hledáním sebe sama, což je úděl mnohokrát zklamané, nešťastné románové hrdinky toužícíc po plnohodnotném vztahu a radící dospívající dceři, čeho se v životě vyvarovat, se v té době zrovna nenosilo, kniha se zcela míjela s tehdejším hlavním proudem literatury. A přece ji čtenáři velice vyhledávali, tehdejší šéfredaktor ostravské Nové svobody ji dokonce - zcela ilegálně - přetiskl na pokračování ve svém deníku, a dosáhl tak významného zvýšení nákladu novin.
Od té doby  knižní prvotina Jaromíry Kolárové už nikdy nevyšla, přesto se o ní ví, čtenářsky dosud žije, jak o tom přesvědčuje občasné poptávání na tento román v inzerátech, na burzách nebo na internetu.
Kniha vychází u příležitosti nedožitých 90. narozenin Jaromíry Kolárové.
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.05.2024
Den 89. výročí úmrtí Lawrence Thomas Edward
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno