Obsah: Sláwy dcera

Sláwy dcera : báseň lyricko-epická w 5 zpěwích (Wídeň,  1852 )(Pešť,  1832 )

Slávy dcera je rozsáhlá básnická skladba Jána Kollára. Poprvé vyšla v roce 1824.
Básně Jana Kollára (1821) se později staly jádrem rozsáhlejšího díla Slávy dcera. Původní soubor básní se skládal z 86 milostných znělek opěvujících Mínu (tj. Frederiku Wilheminu Schmidtovou), dále z elegií, ód a epigramů.
 Vydání z roku 1824
První vydání z roku 1824 obsahovalo 150 znělek, mezi nimi 86 znělek ze souboru Básně Jana Kollára (1821). K milostným veršům přibyla vlastenecká poezie. Mína splývá s vybájenou dcerou bohyně Slávy, a stává se tak symbolem budoucího Slovanstva.
Skladba je zde rozdělena na 3 zpěvy po 50 znělkách. Jednotlivé zpěvy jsou pojmenovány podle řek protékajících původně slovanským územím, Sála, Labe a Dunaj. Kromě zpěvů skladba obsahuje Předzpěv psaný časoměrným veršem.
Vydání z roku 1832
Druhé vydání bylo rozšířeno o velké množství znělek a celé dva zpěvy, Lethe (slovanské nebe) a Acheron (slovanské peklo). Pro osvětlení historických souvislostí a alegorických vyjádření Kollár připojil řadu komentářů.
 Další vydání
Za Kollárova života byla zveřejněna ještě další dvě vydání, přičemž počet znělek byl stále vyšší (Rýn, Vltava ). Poslední verze obsahuje 645 znělek.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.05.2024
Před 60 lety se narodil(a) Parvela Timo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno