Obsah: Srdce tak bílé

„Nechtěl jsem se dozvědět, ale dozvěděl se, že jedna z obou dívek, když už nebyla děvče a přednedávnem se vrátila ze svatební cesty, vešla do koupelny, stoupla si před zrcadlo, rozepnula si blůzu, sundala podprsenku a našla si srdce ústím pistole... " Těmito slovy začíná román současného, již světoznámého španělského romanopisce Javiera Maríase Srdce tak bílé, nazvaný podle citátu ze Shakespearova Macbetha. Ale „tohle se stalo už dávno, " dodává vypravěč. Teď je novomanželem on sám a na svatební cestě v Havaně spatří z hotelového balkonu jakousi neznámou ženu čekající na ulici, která si ho na chvíli splete s mužem, s nímž má schůzku. Od této chvíle vstupuje do vypravěčova právě začínajícího manželství jakési nevysvětlitelné rostoucí zneklidnění a on vytuší, že rozluštění možná spočívá v jeho vlastním původu, ve třech postupných manželstvích jeho otce.
Vypravěč románu je muž, který se raději nechce dozvídat. Jako profesionální tlumočník a překladatel si totiž uvědomuje, jak nebezpečné je naslouchat: jakmile jednou něco uslyšíme, už to nemůžeme zapomenout. Je zatažen do dvojího proudu událostí. Tajemná a hrozivá minulost na jedné straně a na straně druhé nejistá a ohrožená přítomnost ho nutí kolísat mezi manželským domovem v Madridu a mezinárodními fóry v New Yorku a Ženevě.
Javier Marías buduje s fascinující vypravěčskou silou tento neobyčejný román o tajemství, které je možná lepší neodkrývat, o manželství, vraždě, navádění, o podezření, mluvení a mlčení a o srdcích tak bílých, která se postupně zbarvují víc a víc a nakonec zvědí, co nikdy vědět nechtěla.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Srdce tak bílé
Dnes je 28.03.2024
Před 58 lety se narodil(a) Bauer Michal (1966)
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno