Obsah: Tajný deník Adriana Molea

První kniha deníků Adriana Molea.

Kdo je Adrian Mole?
Významný politik?
Slavný herec?
Úspěšný sportovec?
Ne.
Je to třináct a tři čtvrtě roku starý muž, rozhodnutý nést obtížný úděl intelektuála mezi zabedněnci, jako jsou jeho spolužáci a učitelé. Kluk, jímž puberta cloumá, co síly má. Mudrlant, který rozumí světu i lidem kolem sebe, trochu lenoch a trochu bolestín, zkrátka trochu každý z nás, kdo tahle léta prožíval, ať už včera nebo před drahnou dobou.
Ani lidé kolem Adriana se nechovají nijak vyrovnaně. Doma vrcholí rodinná krize, matka odchází, Adrian zůstává s otcem, nepraktickým smolařem, navíc právě propuštěným z práce. Sousedé šílí z královské svatby a do toho všeho se ještě Adrian smrtelně vážně zamiluje.
Anglická autorka Sue Townsendová si právě proto zvolila jeho jako vypravěče svého příběhu rodiny z počátku osmdesátých let. V deníkových zápisech se tu odrážejí nejen domácí trable, ale i problémy britské společnosti. Mluví se tu o vážných věcech - avšak mluví se i nich s nádherným anglickým humorem, s rafinovaným kouzlem svérázného klukovského pohledu na lidi a svět.
Knížka zaujala od prvního okamžiku, kdy se objevila na trhu. Četli ji na pokračování v britském rozhlase, byla zdramatizována, v divadlech se hrála jako muzikál a stala se dokonce námětem oblíbené počítačové hry. Po velkém úspěchu prvního vydání ji dnes dostávají do rukou znovu i naši čtenáři.
 
Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Tajný deník Adriana Molea
Dnes je 25.04.2024
Den 32. výročí úmrtí Steinberg Werner
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno