Obsah: Zápisky z Mrtvého domu

V románu se ruský klasik vyrovnává s jednou z nejsmutnějších záležitostí novodobých dějin - s vězeňským systémem carského předrevolučního Ruska.
Kniha vyrostla z autorova přímého zážitku nucených prací za čtyřletého pobytu v omské káznici, kam byl Dostojevskij internován z Petropavlovské pevnosti za účast v revolučním spolku. Kniha je tak nejen uměleckým dílem, ale i dokumentem, který na skutečných i domnělých zločinech příslušníků různých společenských tříd demonstruje společenské deformace carského despotismu a v nadčasové platnosti dává výraz touze všech ujařmených po svobodě a volnosti.
"Zápisky z Mrtvého domu jsou nepřekonané dílo ruské i světové krásné literatury; skvěle je v nich zobrazena nejen káznice, ale i ŻMrtvý důmŽ, v němž žil všechen ruský lid za panování domu Romanových. " - Těmito slovy charakterizoval Lenin dílo, které velký ruský spisovatel napsal v 60. letech min. stol. , tedy v době, kdy v něm byla ještě živá jeho revoluční minulost a kdy se ještě nesmířil s panující reakcí. Ve svých "Zápiscích" vyslovil ostrý protest proti nesmyslnosti tehdejšího vězeňského řádu.

Vytvořil: Mady
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 27.07.2024
Před 100 lety se narodil(a) Havel Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno